39 akerholms-ror-horby

Åkerholms Rör AB

Certifierad Thermiainstallatör, Hörby, Höör och Eslöv

I mer än 100 år har
Thermia skapat
innovativa värmelösningar
LÄS MER HÄR

Checklista för dig som ska köpa värmepump

Innan du bestämmer dig för att köpa en värmepump är det ett antal kontrollfrågor och överväganden som bör göras. Nedan följer en enkel guide i 14 steg som förhoppningsvis hjälper dig på rätt väg. Tillsammans med en duktig installatör hittar du alla svar du behöver så att du känner dig trygg med din investering.

/
  • 1. Utvärdering av nuvarande värmesystem

    Hur fungerar ditt nuvarande system när det gäller bekvämlighet, effektivitet och kostnader?

    Hur gammalt är ditt nuvarande värmesystem? Det kan vara väldigt ineffektivt att använda ett äldre värmesystem även om det rent tekniskt kan hålla ett par år till.

  • 2. Nuvarande energikostnad

    Huvudanledningen för de flesta som byter till värmepump är att spara pengar.

    Ta fram en kostnadsbild för åtminstone det senaste året. Men gör gärna en ännu längre tillbakablick, så att till exempel inte en ovanligt mild eller kall vinter ger en missvisande bild.

  • 3. Huset

    Med mer information om ditt hus kan installatören dimensionera en mer optimerad lösning.

    En- eller tvåvåningshus? Källare eller vind? Kvadratmeteryta?
    Speciella förutsättningar, t ex rum med extrem takhöjd? Utbyggnadsplaner? Pool som ska värmas?

  • 4. Tomten och marken

    För jordvärme behöver tomten vara tillräckligt stor för att den långa slangen ska kunna placeras i jorden på rätt sätt.

    För bergvärme kan berggrundens karaktär och jorddjupet (avstånd till berget) påverka priset för borrningen.

    För en luftvärmepump behöver du en lämplig plats utanför huset för placering av utomhusdelen.

  • 5. Värme- och varmvattenbehov

    Vilket energibehov har huset? Hur många bor i huset? Finns det till exempel tonårsbarn som förbrukar mycket varmvatten eller äldre människor som vill ha en extra hög inomhustemperatur? Det gäller att anpassa storleken på din värmepump efter husets behov.

  • 6. Dimensionering

    Dimensioneringen är mycket viktig eftersom din värmepump ska:
    a) Värma ditt hus på ett lönsamt sätt under hela året.
    b) Hantera även de allra kallaste dagarna.

    En större värmepump ger en högre investeringskostnad, men en lägre driftskostnad. Med en för liten värmepump blir det tvärtom. En korrekt dimensionering har en optimal balans mellan investering och driftskostnad.

  • 7. Förväntade besparingar

    En effektiv värmepump kan sänka dina värmekostnader med mer än tre fjärdedelar. Men det är många faktorer som påverkar effekten, t ex husets beskaffenhet, systemets dimensionering och prestanda samt förstås utetemperaturen.

    Hur lång tid det tar innan du har tjänat in investeringskostnaden beror naturligtvis på hur stora besparingar du kommer att göra. Här hjälper vi dig gärna att göra en kalkyl.

  • 8. Buller

    En bra värmepump ska inte väsnas så att den stör omgivningen. De flesta människor störs normalt inte av värmepumpsljudet.
    Har du möjlighet att provlyssna en installerad anläggning så gör gärna det.

  • 9. Distansstyrning

    Vissa värmepumpar går att distansstyra genom ett online-tillbehör. Via internet kan du då exempelvis höja värmen i det egna huset innan du kommer hem efter att ha varit bortrest.

  • 10. Komfortkyla

    Varma somrar kan det vara skönt att skapa svalka inomhus. Med ett extra tillbehör kan din värmepump skapa svalka till en kostnad som motsvarar förbrukningen hos ett par glödlampor. Denna teknik kallas för passiv kyla.

    Om passiv kyla inte räcker till kan man låta värmepumpens kompressor hjälpa till. Även här behövs ett extra tillbehör och metoden kallas aktiv kyla.

  • 11. Jämföra offerter

    Var gärna lite vaksam så att du inte jämför äpplen med päron.
    Om en värmepump är avsevärt billigare bör du kontrollera att den klarar hela behovet. När dyr tillsatsvärme måste aktiveras kan ett frestande inköpspris snabbt ätas upp av en högre driftskostnad.

    Det kan också skilja i vad som ingår vad gäller exempelvis demontering, bortforsling av gamla pannor, grävning från borrhål till husgrund samt återställning av gräsmatta.

  • 12. Finansiering

    Den förmånligaste finansieringen ordnar du sannolikt via din bank. De brukar uppskatta investeringen, eftersom syftet med den är att du ska sänka dina driftkostnader. Dessutom höjer en värmepumpsinstallation värdet på ditt hus.

  • 13. Tillstånd

    Det råder anmälningsplikt för så kallad energibrunn. Kontakta miljöskyddsförvaltningen i din kommun innan borrning, grävning eller sjöslangssänkning påbörjas. I vissa områden behövs också tillstånd av kommunen. Här får du lotshjälp av din återförsäljare.

  • 14. Trygghet

    En kunnig och ansvarstagande återförsäljare är viktig för slutresultatet. Försäkra dig 
om att återförsäljaren är auktoriserad och specialutbildad inom värmepumpar.

    Försäkring är ett självklart skydd för dig som konsument och här kan villkoren variera. Det är viktigt att försäkringen täcker hela produkten, inte enbart kompressorn.

Goda råd är gratis

Funderar du på att köpa värmepump? Har du frågor rörande ditt nuvarande system, tomtförutsättningar, värmebehov, dimensionering, finansiering, tillstånd, garantier eller försäkringar?

Vi hjälper dig gärna att räta ut alla frågetecken och komma fram till en kalkyl som visar hur mycket du kan spara. Det ska vara ett enkelt och tryggt beslut att investera i en värmepump!

Jag vill ha rådgivning Jag vill ha rådgivning

Jag vill ha rådgivning

Referenskunder

Låt de som redan gjort resan berätta lite om sina erfarenheter! Nedan finner du ett antal berättelser om nöjda ägare till Thermiapumpar. Beroende på behov har de valt olika lösningar, men samtliga har fått bra utfall på sin investering. Kontakta oss så hittar vi säkert ett tidigare kundfall som liknar just ditt.

/
  • Sparade 30 000 kr per år med bergvärme

    Skyhöga elräkningar och ständiga problem med brist på varmvatten var viktigaste skälet till att familjen Wigren Jakobsson lät installera bergvärme. Valet föll på Thermia som gav rätt pris på bergvärme.

    Tillgången på varmvatten är viktigt för vardagslogistiken i en stor familj. I Diplomat Optimum G2 fick familjen en av marknadens absolut effektivaste lösningar för att få mycket och varmt vatten.

    – Förut var det max två av oss som kunde duscha i följd, sedan fick vi vänta i flera timmar på att varmvattnet skulle fyllas på. Och när elräkningen trots det är så dyr – ja, då är det inte kul, minns Helena Wigren.

    Sedan de lät installera bergvärme har situationen blivit en helt annan. Trots tonåringar med mycket träningar, är bristen på varmvatten ett minne blott. Samtidigt räknar familjen med en besparing på drygt 30 000 kronor per år.

    Familjen kontaktade flera återförsäljare för att få pris på bergvärme. När valet föll på Thermia tog det knappt tre veckor att installera bergvärme.

    – Alla gjorde likvärdiga besparingskalkyler, men Thermia gav oss bäst pris på bergvärme. Dessutom var de duktigast på att svara på våra frågor. När vi bestämde oss för att installera bergvärme gick allt fort och smidigt, vi visste hela tiden när de skulle komma och allt följde tidsschemat. Vi är oerhört nöjda.

  • Valde bergvärme framför pellets

    Det ska inte kosta 30 000 kronor per år för att värma upp en villa på 130 m2. Det var åtminstone vad paret Berglund-Westergren kom fram till när de för ett par år sedan började se sig om efter nya alternativ. Till slut stod valet mellan bergvärme och pellets.

    – Värmepumpsalternativet verkade bekvämare och pellets kändes för “meckigt”. Vårt hus är ganska dåligt isolerat och vi ville använda så lite el som möjligt, berättar Lennart. Därför var det naturligt att välja en större bergvärmepump samt att borra djupare än normalt, för att kompensera och vara på den säkra sidan.

    Efter ett par år med värmepumpen är paret mer än nöjda. Snittförbrukningen har de första tre åren legat på 6 500 kWh, vilket är en rejäl sänkning av kostnaderna. Men varför var det just Thermia som fick äran att leverera lösningen?

    – Vi tog in offerter från ett flertal återförsäljare. Thermia gav inte bara ett bra pris, de gjorde framför allt bäst och kunnigast intryck på oss. Vi fick företroende för dem, helt enkelt.

    Beslutet att byta uppvärmningskälla fattades hastigt under en kall och snöig vintermånad. Oljan i tanken var på väg att ta slut, och det bestämdes att det var nu bytet skulle ske. Redan från början blev det tydligt att de hade fått rätt intryck av återförsäljaren. Och den goda kontakten har fortsatt fram till i dag.

    – Innan värmepumpen var levererad såg återförsäljaren till hade vi hade nog med olja för att klara oss fram till installationen. Själva installationen gick friktionsfritt och tack vare snön och den frusna marken blev det inte några avtryck i trädgården efter maskinerna. Vi är verkligen tacksamma över deras servicenivå.

    I dag har vi högre värme i hela huset. Det har gett en mycket bättre komfort men trots det har vi avsevärt lägre kostnader. Allt har bara tickat och gått, ingen skötsel. Det enda vi har behövt tänka på är vilken värmekurva vi skall välja för att det ska passa vårt hus.

Frågor? Ring oss direkt på 0415-140 45